Skapa en dödsannons

Att göra en annons

I dödsannonsen kan man berätta för omgivningen vad som hänt och den fungerar också som en inbjudan till begravningen eller minnesstunden. För många är det första gången man gör en annons och det kan vara bra med vägledning kring vad den brukar innehålla. När du känner dig redo kan vi utforma annonsen tillsammans.

Personligt innehåll

Innehållet kan vara personligt

När man planerar en begravning vill man ofta att den ska spegla personligheten hos den som avlidit. Samma sak gäller för  begravningsannonsen. Ofta brukar annonsen innehålla en symbol, information om var och när begravningen hålls, anmälan till den eventuella minnesstunden, önskemål om särskild minnesfond och ibland även önskemål om klädsel. Den kan också innehålla en vers eller några minnesord.

En person som skriver
Några viktiga punkter

Rubriken i dödsannonsen

Är ni en hel familj som står bakom annonsen kan den börja med “Vår kära” eller “Vår älskade” och sedan namnet på den som dött. Det är också vanligt med “Vår älskade” eller “Min älskade mamma/pappa/morfar/mormor/farfar/farmor” eller “Min älskade maka/make.”

Symboler till dödsannonsen

De flesta dödsannonserna innehåller en symbol. Urvalet är brett och det finns ofta många varianter av varje symbol. Vanligt är t ex ett kors, en duva eller kanske symbolen för den idrottsförening som den döde tyckte om. Du kan också designa en helt egen symbol.

Texten i dödsannonsen

Om det finns en efterlevande maka eller make brukar det namnet sättas först i stycket om närmast sörjande. Sedan eventuella barn. Om barnen har egna familjer läggs namnet på respektive maka/make till – liksom namn på eventuella barnbarn. Barnens övriga familjemedlemmar kan annars nämnas “med familj”. Vänner och släktingar kan också finnas med – med namn eller just som “vänner och släktingar”.

Kanske finns det också annat du vill berätta. Som speciella önskemål om klädsel (ljus eller valfri t ex). Eller om du vill be om en minnesgåva till en viss fond.

Det är förstås helt i sin ordning att hålla en privat begravning. En vanlig formulering i begravningsannonsen är då “Begravningen sker i kretsen av de närmaste.” Du skickar då en privat inbjudan till dem som du vill ska vara med på begravningen.

Strax ovanför begravningsinformationen kan finnas plats för några personliga ord eller en vers.

Vad kostar en dödsannons?

Det finns ingen exakt summa för vad en dödsannons kostar. Priset på dödsannonsen varierar då det är tidningen där annonsen ska publiceras som bestämmer kostnaden. Ett vanligt pris ligger någonstans mellan 2 000 och 4 000 kronor.

Skapa en dödsannons online

På våra lokala begravningsbyråers egna sidor kan du själv, i lugn och ro, skapa en dödsannons online som du sedan skickar direkt till begravningsbyrån.

Kontakta oss

This field is for validation purposes and should be left unchanged.